Surdegs bröd

Sök recept

Ingredienser
Portioner: ger 1 formbröd

DAG 1, KVÄLL
50 g rågsurdegsgrund (1/2 dl, sök receptet "Rågsurdegsgrund" på ICA.se)
100 g vatten (1 dl)
60 g ekologiskt rågmjöl  (1 dl)

DAG 2, MORGON
300 g vatten (3 dl)
360 g ekologisk rågsikt  (6 dl)
60 g ekologiskt rågmjöl  (1 dl)
10 g salt  (1 1/2 tsk)
1 tsk hel kummin 
hel kummin  eller rågmjöl att strö över
smör till formen

Martins enkla surdegsbröd

Tillagningstid: Över 20 min
Svårighetsgrad: Medel

Gör så här
1. Dag 1, kväll: Rör ihop rågsurdegsgrund, vatten och mjöl i en rymlig bunke. Täck med plastfolie. Låt stå i rumsvärme över natten, 8–10 timmar.
2. Dag 2, morgon: Tillsätt vatten, rågsikt, rågmjöl, salt och kummin till surdegen från kvällen innan. Rör tills allt blandats ordentligt.
3. Täck bunken med plastfolie och låt stå i rumsvärme tills den jäst till dubbel storlek, det tar 2–3 timmar. Smörj en 1 1/2-liters brödform och lägg/skrapa ner degen i formen. Strö på kummin och rågmjöl. Låt jäsa under en handduk ca 1 timme.
4. Sätt ugnen på 250°C i god tid, den ska vara riktigt het när brödet
ställs in. När degen rest sig någon eller några centimeter och små hål visar sig i brödet har det jäst klart.
5. Sätt in formen på ett galler i mitten av ugnen. Om man vill kan man spruta in lite vatten med en blomspruta eller lägga in några isbitar som får smälta på en oöm plåt i bottnen av ugnen. Ångan som bildas ger brödet en fin skorpa.
6. Sänk temperaturen till 200°C efter 10 minuter. Grädda brödet ytterligare 45–50 minuter. Man kan kolla om brödet är klart med en stektermometer. Det här brödet ska ha en innertemperatur på 98°C.
7. Stjälp ut brödet och låt svalna på ugnsgaller.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0