Surdegs grund



Ingredienser
240 g ekologiskt rågmjöl 
400 g vatten

Rågsurdegsgrund

Tillagningstid: Över 20 min
Svårighetsgrad: Medel

Gör så här
DAG 1, MORGON:
Rör ihop 100 g vatten och 30 g ekologiskt rågmjöl i en glasburk som rymmer minst 5 dl. Lägg på ett lock (men skruva inte fast det så att det blir tätt) och ställ burken på ett varmt ställe, gärna 20–25°C. Skåpet ovanför kylen passar bra, där är det ofta lagom varmt. Låt blandningen stå i 3 dygn. Skaka försiktigt på burken morgon och kväll.
DAG 4, MORGON:
Tillsätt 100 g vatten och 90 g ekologiskt rågmjöl och rör om. Blandningen kommer nu att bli lite tjockare.
DAG 4, KVÄLL:
Nu bör surdegen ha kommit igång, vilket märks på att den blivit luftig i konsistensen och bubblig på ytan. Doften är dock inte enbart angenäm, och surdegen behöver fortsätta utvecklas för att den ska bli stark. Häll ut allt utom ca 50 gram (1/2 dl), fyll på med 100 g vatten och 60 g ekologiskt rågmjöl och rör om.
DAG 5, MORGON: Nu är surdegsgrunden klar. Är man osäker på om allt gått som det ska är det enkelt att testa: Blanda 50 gram (1/2 dl) av surdegsgrunden med 100 gram vatten och 60 gram ekologiskt rågmjöl. Efter 6–10 timmar bör denna nya blandning ha kommit igång.

Tips!
Om brödet ser lite blekt ut när det är klart kan man ta ut det ur formen och låta det ligga direkt på gallret ytterligare 10 minuter. Det ger brödet lite extra stadga och en god skorpa.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0