Rump träning
Surdegs bröd
Ingredienser
Portioner: ger 1 formbröd
DAG 1, KVÄLL
50 g rågsurdegsgrund (1/2 dl, sök receptet "Rågsurdegsgrund" på ICA.se)
100 g vatten (1 dl)
60 g ekologiskt rågmjöl (1 dl)
DAG 2, MORGON
300 g vatten (3 dl)
360 g ekologisk rågsikt (6 dl)
60 g ekologiskt rågmjöl (1 dl)
10 g salt (1 1/2 tsk)
1 tsk hel kummin
hel kummin eller rågmjöl att strö över
smör till formen
Tillagningstid: Över 20 min
Svårighetsgrad: Medel
Gör så här
1. Dag 1, kväll: Rör ihop rågsurdegsgrund, vatten och mjöl i en rymlig bunke. Täck med plastfolie. Låt stå i rumsvärme över natten, 8–10 timmar.
2. Dag 2, morgon: Tillsätt vatten, rågsikt, rågmjöl, salt och kummin till surdegen från kvällen innan. Rör tills allt blandats ordentligt.
3. Täck bunken med plastfolie och låt stå i rumsvärme tills den jäst till dubbel storlek, det tar 2–3 timmar. Smörj en 1 1/2-liters brödform och lägg/skrapa ner degen i formen. Strö på kummin och rågmjöl. Låt jäsa under en handduk ca 1 timme.
4. Sätt ugnen på 250°C i god tid, den ska vara riktigt het när brödet
ställs in. När degen rest sig någon eller några centimeter och små hål visar sig i brödet har det jäst klart.
5. Sätt in formen på ett galler i mitten av ugnen. Om man vill kan man spruta in lite vatten med en blomspruta eller lägga in några isbitar som får smälta på en oöm plåt i bottnen av ugnen. Ångan som bildas ger brödet en fin skorpa.
6. Sänk temperaturen till 200°C efter 10 minuter. Grädda brödet ytterligare 45–50 minuter. Man kan kolla om brödet är klart med en stektermometer. Det här brödet ska ha en innertemperatur på 98°C.
7. Stjälp ut brödet och låt svalna på ugnsgaller.
|
|
|
|
|
|
Surdegs grund
Ingredienser
240 g ekologiskt rågmjöl
400 g vatten
Tillagningstid: Över 20 min
Svårighetsgrad: Medel
Gör så här
DAG 1, MORGON:
Rör ihop 100 g vatten och 30 g ekologiskt rågmjöl i en glasburk som rymmer minst 5 dl. Lägg på ett lock (men skruva inte fast det så att det blir tätt) och ställ burken på ett varmt ställe, gärna 20–25°C. Skåpet ovanför kylen passar bra, där är det ofta lagom varmt. Låt blandningen stå i 3 dygn. Skaka försiktigt på burken morgon och kväll.
DAG 4, MORGON:
Tillsätt 100 g vatten och 90 g ekologiskt rågmjöl och rör om. Blandningen kommer nu att bli lite tjockare.
DAG 4, KVÄLL:
Nu bör surdegen ha kommit igång, vilket märks på att den blivit luftig i konsistensen och bubblig på ytan. Doften är dock inte enbart angenäm, och surdegen behöver fortsätta utvecklas för att den ska bli stark. Häll ut allt utom ca 50 gram (1/2 dl), fyll på med 100 g vatten och 60 g ekologiskt rågmjöl och rör om.
DAG 5, MORGON: Nu är surdegsgrunden klar. Är man osäker på om allt gått som det ska är det enkelt att testa: Blanda 50 gram (1/2 dl) av surdegsgrunden med 100 gram vatten och 60 gram ekologiskt rågmjöl. Efter 6–10 timmar bör denna nya blandning ha kommit igång.
Tips!
Om brödet ser lite blekt ut när det är klart kan man ta ut det ur formen och låta det ligga direkt på gallret ytterligare 10 minuter. Det ger brödet lite extra stadga och en god skorpa.
|
Tränings tips
Ta det lungt
Börja lungt, gå inte ut som den värsta atlet,då tröttnar du fort.
Ta det lungt i början, men se till att du gör det regelbundet.
Skaffa dej en tränings kompis, alltid roligare när man är två.
Kartlägg dina matvanor
Du bör äta regelbundet om du tränar för annars ger det inte resultat.
Hoppa inte över nån lunch eller middag.
Gör att du bara äter mer vid nästa mål.
Sköna kläder
Köp sköna kläder att motionera i.
Snygga kläder gör ju inte ont, känns bara roligare att sporta då.
Ha tålamod
Kanske det viktigaste av allt att ha tålamod.
Resultatet kommer inte redan nästa dag, så låtbli att ställa dej
på vågen stup i ett!
Det tar tid, tid som du måste ge.
Hissa dej själv
Hissa dej själv när du gjort något bra.
Glöm inte bort att belöna dej själv med något.
Då menar jag inte 1 kg choklad!
Ta det lungt och ha TÅLAMOD
LYCKA TILL
Tränings dille=)
Kommer med lite tipps senare om hur man kan börja.
Vinterväder
Ja när solen skiner och det inte är så kallt så är vintern ganska härlig. Ruskigt vackert! Hoppas att det håller i sej och det inte blir så kallt med snöstorm.
Vi har nog kvar snön till midsommar!
Mmmmm klarblå himmel, härligt de!
Snöhelvete
Har varit i Lycksele i helgen för att fota custom cuvers när de spelade där uppe, gick förbannat bra! Vilka killar. De kan spela rock så sockarna flyger av=) sätter in lite bilder senare. Ja då var det jobb i morgon 3 förmiddagar sem tv nätter det blir bra. Ska försöka att blogga lite oftare nu så vi får väl se om jag håller det jag lovar hehehe.